måndag 26 april 2010

Mat som väcker barndomsminnen

Jag är övertygad att Du precis som jag har några maträtter som serverats hemma hos Dig när Du var liten och som väcker många barndomsminnen när Du nu som vuxen äter denna maträtt! För mig är det en speciellt tilllagad kolasås/kräm som görs på kondenserad söt mjölk som numera finns på bl a ICA Maxi. Så här ser burken med kondenserad mjölk ut, svensk och rysk variant:



Och så här ser den ut efter man kokat mjölken (obs! i oöppnad burk) i 2-3 timmar:




Det finns sååååå många olika recept på kakor, tårtor och desserter där man använder den kokta mjölken, alltså kolakrämen! Här kommer ett recept som jag har hittat på en svensk mathemsida, men som påminner mig stark om en rysk kaka som min mamma ofta bakade när jag bodde i Ryssland:

Rysk/svensk kaka med kolakräm och valnötter:

Gör så här:

Vira in burken med kondenserad mjölk i aluminiumfolie (så låter det inte när den slår mot kanterna i kastrullen) och lägg i den en kastrull. Slå över vatten så det täcker burken. Låt sedan burken koka under lock i 2-3 timmar. Se till så vattnet hela tiden täcker burken. Kyl sedan ned burken så innehållet svalnar.

Du behöver:


1 form 20 x 20 cm


1 burk kondenserad mjölk, kokt i 2 ½ h


2 ägg


3 ½ dl socker


3 ½ dl vetemjöl


2 msk kakao


2 tsk bakpulver


2 tsk vaniljsocker


100 g smält smör


100 g valnötter, grovt hackade


100 g mjölk choklad, grovt hackade


Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Sikta ihop mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Tillsätt äggblandningen samt det smälta smöret. Rör så det precis blandas. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform ca 20 x 20 cm. Och pensla den med smör. Häll hälften av smeten i formen och sätt in i ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt, går snabbast i kylen. Bred kolakrämen (burken med den kokta kondenserade mjölken) över kakan. Fördela hälften av valnötterna över kolakrämen sedan resten av smeten (värm den lite i micron innan så den blir mjukare). Strö till sist över resten av valnötterna samt den hackade chokladen. Grädda kakan ytterligare 20 minuter. Låt kakan svalna helt (i kylen) innan du skär den i bitar.



Imorgon bär det till Stockholm, då kanske jag köper något intressant där :)

2 kommentarer:

  1. Vilket smarrigt recept! Jag har faktiskt aldrig kokat kondenserad mjölk, bara använt den som den är i Key Lime Pie!
    /Pinglan

    SvaraRadera
  2. Gör det! Det är såååå gott! :)

    SvaraRadera