lördag 13 september 2014

Vegetarisk lasagne, gluten, ägg- och mejerifri :)

Den här lasagne är gjord på rester av juicetillverkning. Mycket god! Och kanonbra sätt att ta tillvara på rester istället för att bara slänga dem! :)
Pastadeg är från mitt original-pastarecept, som är gluten- och mejerifri. Men denna gång ville jag testa göra det även äggfri.
Istället för vanliga ägg använde jag mig av s.k. chiaägg. 1 msk chiafrön blandat med 3 msk vatten, som ska stå och svälla i ca 10 minuter.


Här är recept på Vegetarisk lasagne:
Du behöver:
till pastadeg: (räcker till två plåtar)
4 chiaägg (1 chiaägg = 1 msk chiafrön + 3 msk vatten; ska stå och svälla i ca 10 minuter)
1 dl vatten
0,5 dl fiberhusk (nästa gång ska jag testa med chiamjöl, både till chiaägg och istället för fiberhusk)
2 msk kokosnötmjöl
1-2 tsk salt
till fyllning: (dessa mått är ca)
riven morot, rödbeta (jag hade rester från juicetillverkningen)
champinjoner, hackad i små bitar
gullök, vitlök
passerade tomater
salt och peppar efter smak
kryddor efter smak
till sås: 
kokosmjölk (den feta delen i burken)
ca 1-2 msk tomatpuré
salt och peppar efter smak
kryddor efter smak
Så här gör du:
1. Blanda chiafrön med vatten och låt stå och svälla ca 10 minuter.
2. Vispa ihop kokosmjöl och fiberhusk med vatten. Ta lite i taget för att undvika klumpar.
3. Blanda ihop chiaägg med fiberhuskmassan. Låt stå och dra ytterligare 10 minuter.
4. Kavla ut degen på oljat bakplåtspapper och plastfolie ovanpå. Arbeta ut degen ordentligt tills det blir tunn.
5. Dra bort plastfolie. Baka i 150 grader, ca 8-10 minuter.


6. Finhacka lök och vitlök. Stek det mjukt i olja/smör/ghee.
7. Tillsätt rivna morötter och rödbetor, samt champinjoner skurna i små bitar. Låt allt bli genomsekt.
8. Tillsätt passerade tomater. Krydda och salta. Låt allt stå och puttra ca 20-30 minuter.
9. Blanda ihop ingredienserna till såsen.
10. Smörja en fyrkantig ugnsform, 20X30. Dela varje pastaplattan i två delar.
11. Börja med att lägga en lasagneplattan i botten, på med lite sås och sedan grönsaksfyllning.
12. Fortsätt i samma ordning och avsluta med lasagneplattan och såsen ovanpå.
13. Grädda lasagne, 225 grader, ca 20 minuter eller tills du får en fin stekyta.


Mycket god blir den när den fått stå en dag i kylskåpet. :)

8 kommentarer:

  1. Vilken härlig rätt, det ser så gott ut! Jag tycker det är kul att få fler recept på lassande som är både lågkolhydrat och veggo!

    SvaraRadera
  2. Låter mycket gott, smart lösning det där med chiaägg! Vi blev så glada när vi hittade pasta som var gjord på bönor, helt gluten och laktosfri.

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Vilken bra idé och det ser jättegott ut! Kram!

    SvaraRadera
  4. Låter både nyttigt och gott! Ha en fin måndag!

    SvaraRadera
  5. Det ser jättegott ut! Många är ju allergiska för ägg, så det är ju toppen att kunna utesluta det.

    Många kramar till dig, har förstått att det är jobbigt just nu ♥
    Kram Erika

    SvaraRadera
  6. Hur går det för dig Lana? Är du kvar hos din mamma i Ryssland? Har tänkt så mycket på dig. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kjersti! Det går väl upp och ner...jag är hemma just nu, men åker igen till Ryssland i december. Mamma är inte alls bra...
      Tack att du tänker på mig! Kram tillbaka!

      Radera
    2. OK då vet jag. Hoppas du får styrka att orka med allt. Fortsätter tänka på dig. Kram!

      Radera