tisdag 2 november 2010

Tisdagstema hos Fabriken

Denna vecka Tisdags tema hos Fabriken är Stilleben. Jag har valt bilden på Ryska dockor, Matrjoshka. Obs! Det heter inte Babushka! Det är fel att kalla de fina dockorna så! Babushka betyder mormor eller farmor på ryska...Lite fakta om Matrjoshka:
Den första ryska dockan gjordes 1899 och 1900 var den på en internationell utställning i Paris och fick där en medalj i leksakskategori.
Matrjoshka kommer från namnet Matrjona, som var ett mycket populärt namn före revolutionen i Ryssland, och associerade till en välmående flerbarnsmamma. Anledningen till att dockan blivit så omtyckt är att den symboliserar moderskap, samhörighet, närhet samt att hon är en pålitlig och stark Matrjoshka-mamma som skyddar de små och svaga.
De vanligaste Matrjoshka-grupperna består av 5 till 24 dockor, men det finns s.k. "Super-Matrjoshka" med 48-60 dockor.
2001 öppnades det Ryska Matrjoshka Museet i Moskva och där finns den första officiella samlingen av Matrjoshka-dockor.

2 kommentarer:

 1. Men oj, nu fick jag lära mig något nytt och från och med nu ska jag alltid säga Matrjoshka! Dessutom ska jag bli lite peka-finger-besser-visser och påpeka när alla andra säger fel.. hihihi!
  Härligt recept på chokladkola. Och Kitchen-aid. Me like!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. :):):) Vad kul! Ja, ibland kan det blir sådant missförstånd med utländska saker... Finns säkert något liknande i Ryssland, när vi ryssar kallar något typiskt svenskt på fel sätt :)
  Kul att tittade in!
  Kram
  Lana

  SvaraRadera