torsdag 11 februari 2016

Hittills det bästa och godaste glutenfritt bröd jag provat! :)


Det här brödet är så gott! Tusen tack för ett fantastiskt recept, säger jag till Nilla's Kitchen! Gå in på hennes blogg och botanisera bland många goda recept! Alla recept är gluten- och mejerifria. De är dessutom vegetariska!


Här är recept på Glutenfria frallor: 
(jag har tagit recept rakt av från Nilla's Kitchen, men bytte ut nyponskalmjöl mot durramjöl. Och det blev jättebra!

7,5 dl ljummet vatten, ca 25-30°C
2 msk olja, tex rapsolja eller smält kokosolja
25 g jäst
1,5 msk honung eller agave (uteslut eller tillsätt mer efter smak)
0,5 dl linfrön
2,5 dl glutenfria havregryn eller hirsflingor
3,5 msk t.ex. “fiberHusk” från Lindroos eller “Psyllim” från Finax (finmalt pulver, ej hela frön)
0,5 dl nyponskalmjöl
5 dl teffmjöl
1,5 tsk salt
1 tsk brödkryddor (kan uteslutas)

Gör så här:
1. Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. 
2. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan. 
3. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet. Smeten sväller inom några minuter till en deg. Låt degen stå i 10-15 minuter. 
4. Forma frallor med lätt fuktade händer och placera ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pudra lite extra mjöl över och täck med en bakduk. 
5. Låt stå och jäsa i 75-90 min. Tills att frallorna har jäst klart. Glutenfritt bröd jäser upp ca 30-50 %, inte till dubbel storlek som vetebröd. 
6. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 25 minuter. Låt svalna helt på galler innan de skärs upp.

Bästa betyget från dottern! :)

2 kommentarer:

  1. De ser väldigt goda ut! Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  2. Ser verkligen fina ut! Måste nog pröva dem jag också!Kram!

    SvaraRadera