Idag är det sonens födelsedag. 22 år fyller han! :) Vi ska fira honom ikväll med god grillbuffé.
Dessa goda fröknäcke och valnötsröra kan man servera på sommarbuffé tex. Goda och nyttiga!
Idén föddes i mitt huvud när jag har fått mycket grönsakspulpa från juicetillverkning. Så jag började googla och hittade recept på knäcke med rödbetor hos den härliga tjejen som heter Evelina och som har en jättefin blogg Evelinas Ekologiska.
Här är recept på Rödbets- och morotsknäcke:
Du behöver: 1 dl sesamfrön
0,5 dl blandning blötlagda solrosfrön och pumpafrön
0,5 dl linfrön
0,5 tsk örtsalt
ca 2 dl grönsakspulpa (jag hade blandning av rödbetor och morötter)
2 dl hett vatten
2 msk olivolja
Så här gör du:
1. Blanda de torra ingredienserna
2. Tillsätt grönsakspulpan, salt, vatten och olja. Låt stå och svälla ca 30 minuter.
3. Kavla ut degen tunt mellan bakplåtspapper och plastfolie.
4. Grädda fröknäcke 150 grader ca 20 minuter. Ta ut plåten och skär knäcke i rutor. Ställ plåten tillbaka och fortsätt grädda 30 minuter till.
5. Sänk ugnstemperatur till 50 grader. Ha kvar fröknäcke i ugnen tills den blir helt torr. Ha gärna ugnslucka på glänt.
Här är recept på Valnötsröra, som jag hittat i boken Green Kichen Stories:
Du behöver:
ca 5-6 soltorkade tomater
5 dl valnötter, blötlagda i kallt vatten över natten, eller 6-8 timmar.
10 salviablad, hackade (jag hade ingen färsk salvia, så jag kryddade med torkad, efter smak)
havssalt/himalayasalt och nymald svart peppar
2 msk vatten eller mer vi behov
Så här gör du:
1. Lägg alla ingredienser i en matberedare/mixer. Mixa till en slät röra. Tillsätt mer vatten om det behövs.
2. Förvara i kylskåpet i en lufttät glasburk.
3. Håller i kylskåpet i ca en vecka.
Det var en god smakkombination! :)
Grönsakerna i fröknäcke ger en god och mustig smak! :)
Så gott det ser ut och det är jättebra att ta tillvara på pulpan. Grattis till sonen. Kram
SvaraRaderaSå gott det låter och ser ut! Ha en härlig kväll och stort grattis till sonen!
SvaraRaderaStort grattis till din son! Och så gott det ser ut :) Jag älskar fröknäcke.
SvaraRaderaÅh, röran låter kanongod! Grattis till sonen din! :)
SvaraRaderaGrattis till sonen!
SvaraRaderaSer verkligen jättegott ut. Tänk vad det går att göra och hur man kan ta vara på så mycket när man väl vet om det. Roligt att lära sig något nytt.
Ha en trevlig kväll!
Kramiz!
Vilken god idé du fick! Röran ovanpå låter mycket smaskig.
SvaraRaderaHoppas firandet går bra och att midsommarveckan blir fin,
kramar
Spännande! Ser väldigt gott ut.
SvaraRaderaKram <3
Mumsigt grattis till sonen:)
SvaraRaderaBardzo ciekawy przepis;)
SvaraRaderaZapraszam do mnie http://naturalnemetody.blogspot.com