måndag 6 september 2010

Soljanka


Här kommer recept på en rysk soppa Soljanka! En kompis önskade detta recept från min Veckans mat...

Det behöver Du:

Beräknad till 2 liters kastrull:

1l kyckling/köttbuljong (jag brukar koka buljongen antingen på fläskben eller kycklingben, då blir det godast)
1 kycklingbuljongtärning
1 dl skuren i små bitar och knaper stekt kryddstark korv med högt procent kötthalt
7-9 medelstora potatisar (gärna fast sort)
1-2 morötter
1 gullök
1 dl hackade salta gurkor
500 g passerade/krossade tomater + 1-2 msk stark chilisås
1msk citronjuice
1 tsk socker
1-2 msk finhackad persilja
Salt och peppar efter smak
1-2 lagerblad

Gör så här:

1. Börja med att koka buljong på fläsk/kycklingben. Ta loss köttet från ben och spara till soppan. Tänk på att Du behöver 1 liter av färdigkokt buljong, därför måste Du ha mer vatten i kastrullen när Du börjar koka buljongen!
2. Skala potatisar och skär i små bitar. Lägg bitarna i buljongen. Låt allt koka på medelvärme.
3. Under tiden stek rivna morötter, hackad lök och hackade salta gurkor i matolja en stund, sänk värme något och tillsätt passerade/krossade tomater och chilisås. Låt allt småputtra några minuter.
4. Lägg tomat/grönsaksröran i kastrullen. Soppan fortsätter småkoka.
5. Stek kryddstarka korven tills det blir knaper stekt.
6. När potatisbitarna blivit mjuka stäng av värmen på spisen. Lägg i korvbitarna, lagerblad, salta och peppra.
7. Tillsätt citronjuice, socker och hackad persilja. Blanda.

Soppan är godast när den har stått i kylen över natten!
Servera den varm med en klick gräddfil

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar