tisdag 21 augusti 2012

Portabellobiff :)

Jag har gjort det tidigare, gör det igen och kommer att fortsätta med det... Jag pratar om att göra om "vanliga" recept, som jag har samlat under många år i mina matpärmar, till lågkolhydrat- och mejerifria maträtter. Så nu har jag igen rotat i mina pärmar och hittat ett recept som jag nästan inte behövt att göra om förutom att ta bort havregryn/ströbröd från kötttfärsbiffssmeten! :) Supergoda är dessa Portabellobiffar! :)


Här är receptet på Portabellobiffar:
Du behöver:
500-600 g köttfärs
1-2 ägg
salt och peppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk basilika (torkad)
1 dl vatten (eller som jag har gjort 1 dl hemmagjord majonnäs för att göra nötfärsen lite fetare)
6 portabellosvampar
olja/kokosfett/smör till stekning
2 tomater
1 dl smulad fetaost
1-2 msk majonnäs/smetana/creme fraiche
Så här gör Du:
1. Blanda färs, ägg, majonnäs/vatten, pressad vitlök. Krydda med salt och peppar. Forma 6 biffar.
2. Stek svamparna lätt på båda sidor i olja.



3. Bryn köttfärsbiffarna på båda sidor i olja/kokosfett/smör.



4. Blanda fetaost med majonnäs/smetana/creme fraiche och krydda med t ex basilika eller någon annan passande krydda. Jag tog också lite torkade chiliflingor.


5. Skiva tomaterna. Lägg svamparna på en bakpappersklädd plåt. Klicka lite av fetaostsmeten i varje svamp, lägg tomatskivan, lite till av fetoströran och till sist köttfärsbiffen.


6. Tillaga portabellobiffen i ugnen, 225 grader, ca 15 minuter.


28 kommentarer:

  1. Perfekt att använda portabello, då det är en så stor svamp! Har även hört av en kompis som också använt den i burgare att det blir väldigt bra!
    Har veggoburgare i frysen, så det kanske blir till att köpa lite svamp imorron :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, portabellosvampar är sååå goda! Min favorit! :)

      Radera
  2. Vilken smart idè att ha majonäs i färsmeten! Det ska jag prova nästa gång :) Är Smetana ok om man äter mejerifritt? Vad är det för skillnad på vanlig fet creme fraiche och smetana?

    Ha en toppenkväll!
    Kram C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snetana är ju också mejeriprodukt... jag skev den som alternativ om man tål mejerier... annars är det majonnäs eller kokosmjölk som gäller! :)
      kram kram

      Radera
  3. Svar
    1. Ja... tyckte också det var roligt... kul recept som jag kommer att variera! :)

      Radera
  4. Mmm smarrigt värre .. Har börjat byta ut mejerivaror mer och mer mot majo - snart är jag där!! ;) Är ju tyvärr så förtjust i krämig gärna syrliga såser.
    Undrar lite som ovan är smetana ett OK alternativ tycker du ??
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja... krämiga och syrliga såser kan jag också sakna... fast jag får ju ont i magen av dem... och överhuvudtaget mår inte bra av mejerier...
      Smetana är ju också mejeriprodukt... jag skev den som alternativ om man tål mejerier... annars är det majonnäs eller kokosmjölk som gäller! :)
      kram kram

      Radera
  5. Du har alltid så fina bilder att jag nästan börjar dregla ;)
    Gillar att grilla ostfylld portabello så jag misstänker att detta kan gå hem alldeles utmärkt oxå!!
    Kram Annica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm... ostfylld portabello på grillen låter jättegott! :)

      Radera
  6. Svar
    1. Vad roligt! Hoppas du tycker om maträtten! ;):)
      kram

      Radera
  7. Mmm va gott det ser ut!!

    Tack för tipset, har även hört att gurgla saltvatten ska vara bra för halsen, får se om jag vågar testa något av det ;)

    SvaraRadera
  8. Tack vad gullig du är. Jag känner inte att jag tar åt mig av vad den löjliga människan skriver, tycker de är tragiskt bara. Även ni som inte träffat mig in real life vet att jag inte skriker efter uppmärksamhet :) detta ser så galet gott ut. Jag måste testa att göra majonäs när jag flyttat. Då får du guida mig :) à en toppen dag! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. japp, inga problem, kan guida dig med majonnäsen! :)
      Kram

      Radera
  9. Det såg gott ut! Och jag har faktiskt aldrig provat portabello, konstigt egentligen, gillar svamp! Måste prova!
    Kram/M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova den svampen! Den är jättegod! Det är så mycket smak i den! :)
      Kram

      Radera
  10. Portabello har jag bara provat utomlands men inte hemma, ser vädligt gott ut! Måste ta och prova! Ha en fin kväll!
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar portabello, en av mina favvosvampar! :)
      Kram

      Radera
  11. Har aldrig provat portabello men det ser ju huuuur gott ut som helst! Det här måste jag prova!

    SvaraRadera
  12. Jag har faktiskt aldrig smakat den svampen (får bli ändring på det). Det ser helt otroligt gott ut i alla fall. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, prova de här svamparna, de är jättegoda! :)

      Radera
  13. å kära nån! Har precis skrapat tallriken och jag lyckades klämma 2 (!) biffar! Men guuu' så gott!
    Jag ändrade lite i receptet så det passade oss, receptet kommer på min sida snart :)
    TACK Lana!

    SvaraRadera
  14. Trodde att jag kunde mina svampar, men kanske var det mer de vanliga skogssvamparna jag tänkte på då - haha:)
    Har faktiskt aldrig hört eller sett (tror jag) denna svamp, men ska hålla ögonen öppna.
    Ännu en variation till köttfärsen och det välkomnas!

    Tack!
    Kramizar!

    SvaraRadera