Vi i Ryssland har en stark tradition att äta olika soppor... speciellt den världsberömda goda Rödbetssoppan! Jag har länge funderat på hur jag skulle göra denna soppa mer LCHF-vänlig... och kommit fram att jag kan byta ut potatisen mot rättika! Lite rödbetor och morötter skadar nog inte och förhoppningsvis sätter inte igång sötsuget... Maken är överlycklig att han äntligen kan äta sin favoritsoppa! Med en klick creme fraiche eller majonnäs och med en bit LCHFbröd är denna soppa oemotståndlig! :)
Här är receptet på Borstj/Rödbetssoppa á la LCHF:
Du behöver:
OBS! Alla mått är ca-mått!
Till 2-liters kastrull:
ca 1 l köttbuljong (jag brukar alltid göra buljongen själv och då har jag i soppan kött som finns kvar från köttbenen)
ca 200 g rättika
1 medelstor morot
1-2 medelstora rödbetor
ca 200 g vitkål
1 gullök
1/2 burk krossade/passerade tomater
1 msk ättika 24%
salt, peppar och finhackad persilja efter smak
1-2 lagerblad
Så här gör Du:
1. Börja med att koka rödbetorna tills de blir klara.
2. Skär rättika i små bitar/kuber.
3. Skär moroten i tunna skivor.
4. Finhacka lök.
5. Strimla vitkål.
6. Lägg strimlade vitkål, rättika- och morotsbitar i köttbuljong. Koka upp och fortsätt koka på medelvärme.
7. Under tiden ska Du grovriva kokta rödbetor.
8. Häll i soppan krossade/passerade tomater och till sist grovrivna rödbetor.
9. Låt allt puttra på spisen 15-20 minuter.
10. Tillsätt alla kryddor, lagerblad och rättika i slutet av koktiden.
11. Soppan är godast att servera dagen efter när alla smaker har "gottat till sig" i kylskåpet.
Du blev verkligen fin när du klippte dig!
SvaraRaderaTack, tack! Trivs med den nya frisyren! :)
RaderaVad gott med rödbetssoppa, det har jag blivit bjuden på en gång men aldrig gjort själv. Jag älskar rödbetor. :-)
SvaraRaderaJa, rödbetssoppa är soppornas soppa! :)
Radera