Mmmm... vad gott! Så säger alltid min dotter när hon äter Bortsj! Imorgon har vi gäster som ska bjudas på rysk mat, bl a Rysk bortsj. Den måste lagas dagen innan för att "gottas till" och bli ännu mustigare! Här kommer receptet:
Ingredienser
7 hg nötkött (bringa, märgpipa, högrev eller liknande)
5 hg magert färskt fläsk
2 hg rökt fläsk
2 ½ liter vatten
1 lagerblad
8 vitpepparkorn
1-3 klyftor vitlök (kan uteslutas)
1-2 morötter
1 bit rotselleri
8 rödbetor, ganska stora
3 dl finstrimlad vitkål
2 gula lökar
3 stora potatisar
5 tomater
1 ½ msk tomatpuré
1 msk vinäger
Persilja
Salt
En nypa socker
Beskrivning:
Lägg köttet i en rymlig kastrull, häll på det kalla vattnet, koka upp och skumma väl. Tillsätt lagerblad, pepparkorn, vitlöksklyftor, persiljestjälkar, morötter och selleri. Alla grönsaker först skuras i mindre bitar. Låt soppan småkoka under lock cirka 1 ½ timme.
Koka under tiden rödbetorna i lätt saltat vatten tills de är mjuka, skala och riv dem.
Lägg ner den finstrimlade vitkålen och den tärnade potatisen i grytan.
Skålla och skala tomaterna (man kan ta krossade eller passerade tomter), hacka dem grovt och lägg i soppan tillsammans med tomatpurén, vinäger och en gnutta socker. Låt inte soppan sjuda eller koka, den ska hållas varm just under kokpunkten i 40 minuter. Tillsätt de kokta rödbetorna.
Ta upp köttet, skär det i tjocka skivor och lägg i tillbaka.
Strö över grovhackad persilja.
Servera mycket het med en klick gräddfil (smetana), syrligt rågbröd eller bovetebröd till, svalt öl eller mustigt rödvin.
Smaklig måltid!
Maria din dotter!<333
SvaraRaderaJag älskar den soppan!:)
hoppas gästerna älskar soppan lika mycket som jag!:D
Det gör dem säkert!!
SvaraRaderaHar du fler tips på vad man kan ha smetana till. Gärna någon annan klassiker som går att få till utan överdrivet med kolhydrater. Men vi kommer göra borsjtj igen når rödbetorna är klara i höst.
SvaraRadera